WM Fit 30
-
1250 kcal
-
1500 kcal
-
1750 kcal
-
2000 kcal
-
2500 kcal
- 15-20% Białka
- 30-35% Tłuszcze
- 45-50% Węglowodany
- Wybieraj od 2 do 5 posiłków spośród dań w diecie Fit.
- Zaskocz się pozytywnie ilością przepysznych owoców i warzyw. Fit jedzenie? Pycha!
- Śniadanie
- II Śniadanie
- Obiad
- Podwieczorek
- Kolacja
Menu na najbliższy tydzień
-
Pasta twarogowo-szczypiorkowa bez laktozy z foccacią i warzywami
- Śniadanie
Twaróg bez laktozy, Papryka czerwona, Mąka bezglutenowa, Kalarepa, Woda, Jogurt naturalny bez laktozy, Olej rzepakowy, Kiełki rzodkiewki, Szczypiorek, Czarnuszka, Drożdże, Sól, Pieprz
Alergeny:- Mleko
-
Mini chlebki z wiśnią i jogurtem cytrynowym z makiem (może zawierać pestkę)
- Śniadanie
Jaja, Jogurt naturalny, mąka pszenna , Wiśnie, Mleko, Cukier, Kakao, Olej rzepakowy, Proszek do pieczenia , Wanilia, Mak, Skórka z cytryny
Alergeny:- Jaja
- Mleko
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
-
Frittata z fetą, kukurydzą i sosem ziołowym
- Śniadanie
Jaja, Jogurt naturalny, Cebula, Ser feta, Pomidory, Kukurydza, Mleko, Szczypiorek, Oliwa z oliwek, Szpinak, Pieprz, Natka pietruszki, Sól, Koperek, Bazylia, Oregano, Papryka słodka, Zioła prowansalskie
Alergeny:- Jaja
- Mleko
-
Wegańska bułeczka wytrawna z roślinną pastą z a'la tuńczyka
- Śniadanie
Ogórek kiszony, mąka pszenna , Ciecierzyca, jogurt wegański z fasoli, Napój ryżowy, Tofu, Olej rzepakowy, Musztarda, Kapary, Majonez wegański, Szczypiorek, Drożdże, Zioła prowansalskie, Przyprawa do bruschetty, Pieprz, Sól
Alergeny:- Soja
- Gorczyca
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
-
Czekoladowa owsianka z musem truskawkowym (może zawierać pestkę)
- Śniadanie
Napój kokosowo-ryżowy, Woda, Truskawki, Płatki owsiane, Ksylitol, Czekolada gorzka, Śliwki suszone, Migdały, Siemię lniane, Kakao
Alergeny:- Soja
- Orzechy
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
-
Pancakes z jagodowym twarożkiem
- Śniadanie
Pancakes (mąka pszenna, woda, jaja, cukier, olej rzepakowy, mleko), Ser twarogowy, Jagody czarne, Cukier, Wanilia
Alergeny:- Mleko
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Jaja
-
Wegańska kostka czekoladowa z kremem kokosowym
- II Śniadanie
mąka pszenna , Woda, śmietanka kokosowa, Cukier, Olej rzepakowy, Agar, Kakao, Proszek do pieczenia bezglutenowy, Soda, Sok z cytryny
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
-
Koktajl wiśniowo gruszkowy (może zawierać pestkę)
- II Śniadanie
Napój migdałowy, Wiśnie, Gruszka, Miód
Alergeny:- Orzechy
-
Ciasto a'la panna cotta z marakują
- II Śniadanie
Jogurt naturalny, Marakuja, mąka pszenna , Agar, Masło, Jaja, Mleko, Cukier, Kakao, Proszek do pieczenia
Alergeny:- Jaja
- Mleko
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
-
Włoska pasta śmietankowa z chlebem żytnim i warzywami
- II Śniadanie
Chleb żytni, Twaróg, Papryka czerwona, Ogórek, Serek śmietankowy naturalny, Mix sałat, Sałata lodowa, Szpinak, Marchew, Bazylia, Pieprz, Przyprawa do bruschetty, Sól
Alergeny:- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Mleko
-
Zupa krem z ciecierzycą, pomidorami i chilli
- II Śniadanie
Ciecierzyca, Bulion drobiowy, Pomidory, Marchew, Pestki dyni, Cebula, Olej rzepakowy, Czosnek, Imbir, Pieprz, Sól, Papryka chilli
Alergeny:- Seler
-
Sałatka ze szparagami, fetą, pomidorkami, ogórkiem i truskawkowym dressingiem
- II Śniadanie
Ogórek, Szparagi całe , Mix sałat, Ser feta, Pomidory koktajlowe, Olej rzepakowy, Roszponka, Kapusta czerwona, Musztarda, Woda, Miód, Sok z cytryny, Truskawki, Pieprz, Sól
Alergeny:- Gorczyca
- Mleko
-
Sos Bolognese z "niemięsem", makaronem spaghetti i wegańską mozzarellą
- Obiad
Pomidory, Makaron spaghetti, Bulion warzywny, Woda, Ser mozzarella wegański, Soja, Seler naciowy, Marchew, Cebula, Olej rzepakowy, Napój sojowy naturalny, Sos sojowy, Oregano, Liść laurowy, Papryka słodka wędzona, Czosnek, Pieprz, Sól
Alergeny:- Seler
- Soja
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
-
Kotlet z fasoli i szpinaku z ziołowym ryżem i surówką
- Obiad
Burak, Napój kokosowo-ryżowy, Ryż basmati, Ziemniak, Fasola biała, Jabłko, Szpinak, Cebula, Włoszczyzna, Sezam, Jaja, Olej rzepakowy, Koperek, Natka pietruszki, Mąka owsiana bezglutenowa, Szczypiorek, Seler naciowy, Mąka ziemniaczana, Sok z cytryny, Ksylitol, Sól, Przyprawa do bruschetty, Tymianek, Zioła prowansalskie, Pieprz, Kurkuma, Gałka muszkatołowa, Czosnek
Alergeny:- Sezam
- Seler
- Jaja
-
"Seleroryba" po grecku z pieczonymi ziemniakami
- Obiad
Ziemniak, Seler, Marchew, Woda, Koncentrat pomidorowy, Płatki jaglane, Pietruszka, Olej rzepakowy, Sos sojowy, Siemię lniane, Nori, Natka pietruszki, Musztarda, Imbir, Papryka słodka, Czosnek, Sól, Trawa cytrynowa, Goździki, Ziele angielskie, Liść laurowy, Majeranek
Alergeny:- Gorczyca
- Soja
- Seler
-
Ciecierzyca po węgiersku z kaszą gryczaną i surówką
- Obiad
Bulion warzywny, Ciecierzyca, Kapusta biała, Kasza gryczana, Papryka, Groszek zielony, Marchew, Por, Cebula, Sos majonezowy, Pestki dyni, Olej rzepakowy, Koncentrat pomidorowy, Natka pietruszki, Ksylitol, Sól, Sos sojowy, Sok z cytryny, Pieprz, Ziele angielskie, Liść laurowy, Mąka ryżowa, Papryka słodka wędzona, Czosnek, Majeranek
Alergeny:- Seler
- Jaja
- Gorczyca
- Soja
-
Schab w sosie własnym z kaszą pęczak i surówką
- Obiad
Schab wieprzowy, Kapusta biała, Woda, Kasza jęczmienna, Cebula, Marchew, Por, Sos majonezowy, Olej rzepakowy, Ksylitol, Czosnek, Sól, Pieprz, Sok z cytryny, Majeranek, Kurkuma, Ziele angielskie, Liść laurowy, Tymianek
Alergeny:- Jaja
- Gorczyca
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
-
Penne w kremowym sosie z indykiem i brokułami
- Obiad
Śmietana wegańska, Udziec z indyka, Brokuł, Makaron penne, Fasolka szparagowa zielona, Cebula, Szpinak, Ser lazur, Natka pietruszki, Olej rzepakowy, Papryka słodka, Pieprz, Sól
Alergeny:- Mleko
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
-
Zupa z ogórkiem kiszonym, oliwkami, porem i grzankami
- Podwieczorek
Bulion warzywny, Chleb żytni, Ziemniak, Pomidory, Koncentrat pomidorowy, Kapusta kiszona, Ogórek kiszony, Marchew, Seler, Pietruszka, Por, Oliwki czarne, Cebula, Czosnek, Natka pietruszki, Masło, Oliwa z oliwek, Ziele angielskie, Liść laurowy, Koperek, Tymianek, Sól, Papryka słodka wędzona, Zioła prowansalskie, Pieprz
Alergeny:- Seler
- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Mleko
-
Pudding chia z arbuzem
- Podwieczorek
Mleko, Arbuz, Nasiona chia, Cukier, Otręby owsiane, Wiórki kokosowe, Wanilia
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Mleko
-
Sałatka z wędzonym serem, rzodkiewką i ziołowym sosem winegret
- Podwieczorek
Papryka żółta, Mix sałat, Rzodkiewka, Ogórek, Rolada ustrzycka, Olej rzepakowy, Roszponka, Miód, Kapusta czerwona, Woda, Musztarda, Zioła prowansalskie, Pieprz, Sól
Alergeny:- Gorczyca
- Mleko
-
Ciasto z brzoskwinią i kruszonką (może zawierać pestkę)
- Podwieczorek
Mąka bezglutenowa, Brzoskwinia, Jaja, Ksylitol, Olej rzepakowy, Olej kokosowy, Żółtko jaja, Proszek do pieczenia bezglutenowy, Wanilia
Alergeny:- Jaja
-
Medaliony z kurczaka z salsą z pomidorami i mango
- Podwieczorek
Filet z piersi kurczaka, Pomidory, Jaja, Papryka, Mango, Mąka owsiana, Por, Papryka czerwona, Limonka, Ser mozzarella, Szpinak, Sos majonezowy, Cebula czerwona, Kolendra, Pieprz, Sól, Szczypiorek, Czosnek, Curry
Alergeny:- Jaja
- Gorczyca
- Mleko
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
-
Koktajl truskawkowy z agrestem i daktylami (może zawierać pestkę)
- Podwieczorek
Woda, Napój sojowy naturalny, Mix owoców, Banan, Daktyle, Migdały, Cukier
Alergeny:- Orzechy
- Soja
-
Sałatka z czarną komosą, kalafiorem curry, bobem i wegańskim serem
- Kolacja
Kalafior, Bób, Pomidory koktajlowe, Komosa ryżowa, Ser żółty wegański, Olej rzepakowy, Mix sałat, Musztarda, Woda, Ksylitol, Sok z cytryny, Oliwa z oliwek, Szpinak, Kapusta czerwona, Sól, Marchew, Curry, Kurkuma, Chilli, Pieprz
Alergeny:- Gorczyca
-
Wegański bigos z młodej kapusty z pieczonymi ziemniakami
- Kolacja
Ziemniak, Kapusta, Soczewica czerwona, Marchew, Cukinia, Bulion warzywny, Cebula, Olej rzepakowy, Sos sojowy, Natka pietruszki, Sól, Tymianek, Czosnek, Ziele angielskie, Liść laurowy, Pieprz
Alergeny:- Seler
- Soja
-
Pomidorowe risotto z bakłażanem
- Kolacja
Pomidory, Bulion warzywny, Bakłażan, Ryż arborio, Cebula, Ser mozzarella, Szpinak, Ser grana padano, Masło, Czosnek, Oregano, Pieprz, Rozmaryn, Sól
Alergeny:- Seler
- Mleko
- Jaja
-
Kopytka z ragout z botwinką i kalarepą
- Kolacja
Kopytka(ziemniaki, mąka pszenna, jaja, olej rzepakowy, sól), Śmietana wegańska, Woda, Botwinka, Burak, Papryka, Kalarepa, Cebula, Sok z cytryny, Mąka ziemniaczana, Czosnek, Pieprz, Sól, Cukier
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Jaja
-
Zapiekanka pasterska z kurczakiem i batatem z sosem pomidorowym
- Kolacja
Pomidory, Mięso z udek kurczaka, Kalafior, Batat, Papryka zielona, Rzodkiewka, Cebula, Seler naciowy, Woda, Marchew, Pietruszka, Ser żółty wegański, Szpinak, Olej rzepakowy, Płatki drożdżowe, Oliwa z oliwek, Bazylia, Czosnek, Sól, Pieprz, Papryka słodka wędzona, Gałka muszkatołowa, Papryka słodka, Kolendra
Alergeny:- Seler
-
Makaron tagliatelle w sosie ze szparagami i suszonymi pomidorami
- Kolacja
Śmietana wegańska, Makaron tagliatelle, Szparagi, Cebula, Pomidory suszone, Szczypiorek, Mąka ziemniaczana, Natka pietruszki, Olej rzepakowy, Czosnek, Pieprz, Sól
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
-
Wegańskie naleśniki z kremem kokosowym i musem wiśniowym (może zawierać pestkę)
- Śniadanie
Napój sojowy naturalny, Napój migdałowy, Wiśnie, mąka pszenna , Kasza jaglana, Woda, Cukier, Migdały, Wiórki kokosowe, Soda, Sól
Alergeny:- Orzechy
- Soja
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
-
Kakaowa kasza manna z karmelizowanym rabarbarem (może zawierać pestkę)
- Śniadanie
Mleko, Rabarbar, Kasza manna, Wiśnie, Cukier, Kakao, Olej kokosowy
Alergeny:- Mleko
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
-
Pomidorowa rolada z nadzieniem szczypiorkowym i mizerią z rzodkiewką
- Śniadanie
Jogurt naturalny, Serek śmietankowy naturalny, Twaróg, Białko jaja, Rzodkiewka, Żółtko jaja, Mąka bezglutenowa, Cebula dymka, Ogórek, Szczypiorek, Mąka ryżowa, Koncentrat pomidorowy, Szpinak, Koperek, Czosnek, Sól, Pieprz, Proszek do pieczenia bezglutenowy
Alergeny:- Jaja
- Mleko
-
Omleciki z porem i pomidorami z sosem koperkowym bez laktozy
- Śniadanie
Por, Jogurt naturalny bez laktozy, Jaja, Pomidory, Pomidory koktajlowe, Pomidory suszone, Mąka owsiana bezglutenowa, Ser żółty wegański, Sos majonezowy, Szpinak, Olej rzepakowy, Płatki owsiane bezglutenowe, Koperek, Pieprz, Czosnek, Sól, Papryka słodka
Alergeny:- Jaja
- Gorczyca
- Mleko
-
Pasta z pieczoną papryką i pieczywem żytnim
- Śniadanie
Chleb żytni, Fasola czerwona, Papryka, Ogórek, Kalarepa, Olej rzepakowy, Pomidory suszone, Kiełki rzodkiewki, Czosnek, Papryka słodka, Pieprz, Sól
Alergeny:- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
-
Pasta jajeczna z rzodkiewką i koperkiem z bułeczką z ziarnem i papryką
- Śniadanie
Papryka czerwona, Jaja kurze, Bułeczka mini z nasionami(mąka pszenna, woda, drożdże, sól, sezam, siemię lniane, mak), Rzodkiewka, Sos majonezowy, Nasiona słonecznika, Koperek, Pieprz, Sól
Alergeny:- Jaja
- Gorczyca
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Mleko
- Sezam
-
Jajko sadzone z fasolką szparagową, wegańskim boczkiem i dressingiem musztardowym
- II Śniadanie
Jaja kurze, Fasolka szparagowa zielona, Papryka żółta, Mix sałat, Pomidory koktajlowe, Tofu, Miód, Szpinak, Woda, Sok z limonki, Sos sojowy, Kapusta czerwona, Marchew, Olej rzepakowy, Musztarda, Ocet balsamiczny, Syrop klonowy, Sól, Pieprz, Papryka chilli, Papryka słodka wędzona
Alergeny:- Soja
- Gorczyca
- Jaja
-
Bazyliowy krem z pietruszki i cukinii
- II Śniadanie
Bulion warzywny, Cukinia, Pietruszka, Śmietana wegańska, Por, Pestki dyni, Bazylia, Olej rzepakowy, Czosnek, Sól, Garam masala
Alergeny:- Seler
-
Kakaowe ciasto z gruszką i suszoną żurawiną
- II Śniadanie
Napój ryżowy, Gruszka, Mąka owsiana bezglutenowa, Jaja, Żurawina, Ksylitol, Olej rzepakowy, Kakao, Proszek do pieczenia bezglutenowy, Wanilia
Alergeny:- Jaja
-
Jabłkowy koktajl z siemieniem lnianym i natką pietruszki
- II Śniadanie
Sok jabłkowy, Ogórek, Kiwi, Siemię lniane, Jarmuż, Szpinak, Natka pietruszki
Alergeny: -
Galaretka owocowa z truskawką i musem kakaowo-chałwowym bez laktozy (może zawierać pestkę)
- II Śniadanie
Mix owoców, Truskawki, Woda, Jogurt naturalny bez laktozy, ser twarogowy bez laktozy , Miód, Żelatyna, Kakao, Tahini, Cynamon
Alergeny:- Mleko
- Sezam
-
Muesli z pistacjami i jogurtem greckim z malinami
- II Śniadanie
Jogurt naturalny, Maliny, Płatki owsiane, Ksylitol, Pestki dyni, Nasiona słonecznika, Migdały, Orzechy pistacjowe, Jagody goji, Orzechy nerkowca
Alergeny:- Orzechy
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Mleko
-
Gulasz z szynką wieprzową i kaszą gryczaną
- Obiad
Bulion drobiowy, Szynka wieprzowa, Kasza gryczana, Marchew, Marchew, Cebula, Papryka, Pieczarki, Nasiona słonecznika, Natka pietruszki, Koncentrat pomidorowy, Olej rzepakowy, Mąka ziemniaczana, Sól, Liść laurowy, Czosnek, Papryka słodka wędzona, Ziele angielskie
Alergeny:- Seler
-
Roladka wołowa z kluskami śląskimi i buraczkami
- Obiad
Burak, Roladki wołowe(wołowina, boczek wieprzowy, ogórek kiszony, jaja, mąka pszenna, cebula, sól, czosnek, pieprz czarny), Kluski śląskie (ziemniaki, skrobia ziemniaczana, jaja, sól, olej rzepakowy), Woda, Bulion drobiowy, Pietruszka, Seler, Cebula, Marchew, Olej rzepakowy, Czosnek, Rozmaryn, Sok z cytryny, Ksylitol, Pieprz, Sól
Alergeny:- Seler
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Jaja
- Gorczyca
-
Wegańskie pierogi z botwinką i dressingiem czosnkowym
- Obiad
Fasola biała, mąka pszenna , Botwinka, jogurt wegański z fasoli, Woda, Cebula, Majonez wegański, Szpinak, Olej rzepakowy, Czosnek, Sól, Pieprz, Czosnek, Natka pietruszki
Alergeny:- Gorczyca
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
-
Kotlety z bobu i fety w sosie marchewkowym z kaszą bulgur i surówką
- Obiad
Kapusta czerwona, Bób, Marchew, Kasza bulgur , Jaja, Śmietana wegańska, Groszek zielony, Ser feta, Jabłko, Cebula, Woda, mąka pszenna , Por, Por, Olej rzepakowy, Masło, Sól, Koperek, Czosnek, Pieprz, Sok z cytryny, Mąka ziemniaczana, Papryka słodka
Alergeny:- Jaja
- Mleko
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
-
Okoń w sosie porowym z puree z batatów i surówką z czerwonej kapusty (może zawierać ości)
- Obiad
Okoń, Ziemniak, Kapusta czerwona, Batat, Por, Napój kokosowy, Jabłko, Woda, Marchew, Cytryna, Napój kokosowo-ryżowy, Pestki dyni, Por, Olej rzepakowy, Koperek, Masło, Cebula, Pieprz, Sól, Natka pietruszki, Majeranek, Sok z cytryny, Czosnek, Mąka owsiana
Alergeny:- Mleko
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Ryby
-
Curry warzywne z soczewicą i ryżem basmati
- Obiad
Marchew, Soczewica zielona, Napój kokosowy, Ryż basmati, Kalafior, Cebula, Papryka, Batat, Sos sojowy, Kurkuma, Sezam, Olej rzepakowy, Curry, Imbir, Sól, Czosnek
Alergeny:- Soja
- Sezam
-
Krem brokułowy z bezglutenowymi grzankami
- Podwieczorek
Brokuł, Bulion warzywny, Chleb bezglutenowy owsiany, Ziemniak, Cebula, Olej rzepakowy, Czosnek, Oliwa z oliwek, Sól, Pieprz, Zioła prowansalskie, Papryka słodka wędzona
Alergeny:- Seler
- Sezam
-
Koktajl z marakują i brzoskwinią (może zawierać pestkę)
- Podwieczorek
Woda, Brzoskwinia, Marakuja, Siemię lniane, Migdały, Kurkuma
Alergeny:- Orzechy
-
Ciasteczko kokosowe i mango
- Podwieczorek
Mango, Czekolada gorzka, Napój kokosowo-ryżowy, Mąka kokosowa, Rodzynki, Ksylitol, Masło, Masło, Jaja, Wiórki kokosowe, Wanilia, Soda, Sól
Alergeny:- Soja
- Jaja
- Mleko
-
Bananowy twarożek stracciatella z solonym karmelem
- Podwieczorek
Twaróg, Jogurt naturalny bez laktozy, Banan, Cukier, Napój kokosowy, Czekolada gorzka, Sól
Alergeny:- Soja
- Mleko
-
Sałatka z serem capri, papryką, pieczoną ciecierzycą, ogórkiem i dressingiem
- Podwieczorek
Ciecierzyca, Ogórek, Papryka czerwona, Ser capri, Mix sałat, Sok z cytryny, Żurawina, Szpinak, Musztarda, Oliwa z oliwek, Kapusta czerwona, Marchew, Olej rzepakowy, Woda, Sól, Bazylia, Pieprz, Papryka słodka, Czosnek
Alergeny:- Mleko
- Gorczyca
-
Wegańskie ciasto z jabłkiem i cząstkami arbuza
- Podwieczorek
Arbuz, Jabłko, Napój owsiany, mąka pszenna , Olej rzepakowy, Cukier, Proszek do pieczenia , Ocet jabłkowy, Goździki, Kardamon, Cynamon
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
-
Pasztet z indyka z suszoną śliwką, chlebem bezglutenowym i sałatką (może zawierać pestkę)
- Kolacja
Chleb bezglutenowy owsiany, Mięso z podudzia indyka, Papryka czerwona, Rzodkiew, Mix sałat, Wątróbka drobiowa, Marchew, Seler, Pietruszka, Jaja, Śliwki suszone, Por, Cebula, Oliwa z oliwek, Olej rzepakowy
Alergeny:- Sezam
- Jaja
- Seler
-
Makaron gryczany z sosem arrabbiata, kurczakiem, brokułem i parmezanem
- Kolacja
Brokuł, Pomidory, Filet z piersi kurczaka, Makaron gryczany, Ser grana padano płatki, Oliwa z oliwek, Olej rzepakowy, Czosnek, Sól, Papryczka chilli, Pieprz, Papryka słodka wędzona, Rozmaryn, Bazylia
Alergeny:- Jaja
- Mleko
-
Pasta śmietankowa z pieczonymi warzywami, chlebem razowym i rzodkiewką
- Kolacja
Rzodkiewka, Chleb razowy ze słonecznikiem, Serek śmietankowy naturalny, Twaróg, Marchew, Pietruszka, Seler, Szczypiorek, Pieprz, Sól
Alergeny:- Mleko
- Seler
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
-
Papryka faszerowana kaszą jęczmienną i mozzarellą z sosem jogurtowo-ziołowym
- Kolacja
Papryka czerwona, Jogurt naturalny, Ciecierzyca, Ser mozzarella, Pomidory, Cukinia, Kasza jęczmienna, Olej rzepakowy, Cebula, Szpinak, Natka pietruszki, Koperek, Bazylia, Oregano, Papryka słodka, Zioła prowansalskie, Pieprz, Sól, Bazylia, Czosnek
Alergeny:- Mleko
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
-
Pizza na zielonym spodzie warzywnym z kukurydzą, pomidorami i szynką z indyka
- Kolacja
Brokuł, Ser mozzarella, Pomidory, Pomidory, Jogurt naturalny, Szynka z indyka, Koncentrat pomidorowy, Sos majonezowy, Ogórek, Jaja, mąka pszenna , Kukurydza, Szpinak, Cebula, Ksylitol, Szczypiorek, Ocet winny, Olej rzepakowy, Pieprz, Sól, Bazylia, Oregano, Cukier, Tymianek, Czosnek
Alergeny:- Gorczyca
- Jaja
- Mleko
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
-
Misa rozmaitości z awokado, kaszą pęczak, ananasem i sosem Satay
- Kolacja
Ananas, Awokado, Groszek zielony cukrowy, Ciecierzyca, Pomidory koktajlowe, Kasza jęczmienna, Napój kokosowy, Masło orzechowe, Szpinak, Sok z limonki, Olej rzepakowy, Sos sojowy, Ksylitol, Sól, Sok z cytryny, Kolendra, Chilli, Kurkuma, Czosnek, Papryka słodka
Alergeny:- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
-
Hummus pomidorowy z chili i pieczywem żytnim
- Śniadanie
Chleb żytni, Ciecierzyca, Papryka żółta, Kalarepa, Pomidory suszone, Oliwa z oliwek, Tahini, Sok z cytryny, Czosnek, Chilli, Pieprz, Sól
Alergeny:- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
-
Cytrynowe placki z twarożkiem bez laktozy i arbuzem
- Śniadanie
Arbuz, Jaja, ser twarogowy bez laktozy , Mąka bezglutenowa, Miód, Jogurt naturalny bez laktozy, Sok z cytryny, Olej rzepakowy, Skórka z cytryny, Kakao, Proszek do pieczenia bezglutenowy, Wanilia
Alergeny:- Mleko
- Jaja
-
Mini chlebki z jarmużem, serem i sosem jogurtowym
- Śniadanie
Jogurt naturalny, Jaja, Jarmuż, Pomidory koktajlowe, Mąka bezglutenowa, Ser mozzarella, Szpinak, Olej rzepakowy, Musztarda, Woda, Proszek do pieczenia bezglutenowy, Szczypiorek, Sól, Ksylitol, Pieprz
Alergeny:- Gorczyca
- Jaja
- Mleko
-
Pasta z łososiem, pieczywem żytnim i chrupiącymi warzywami
- Śniadanie
Chleb żytni, Ogórek, Łosoś wędzony, Marchew, Serek śmietankowy naturalny, Twaróg, Koperek, Kiełki kapusty czerwonej
Alergeny:- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Mleko
- Ryby
-
Żytnianka z daktylami i musem rabarbarowym (może zawierać pestkę)
- Śniadanie
Mleko, Woda, Rabarbar, Płatki żytnie, Daktyle, Cukier, Siemię lniane, Kurkuma, Kardamon
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Mleko
-
Wegański omlet "serowy" z papryką i salsą pomidorową
- Śniadanie
Napój ryżowy, Pomidory, Tofu, Papryka, Mąka ryżowa, Mąka z ciecierzycy, Cebula, Papryka, Pomidory suszone, Pestki dyni, Szpinak, Płatki drożdżowe, Olej rzepakowy, Oliwa z oliwek, Proszek do pieczenia , Sól czarna, Pieprz, Bazylia, Oregano, Kolendra, Sól, Papryczka chilli, Czosnek, Pieprz
Alergeny:- Soja
-
Sałatka z awokado, jajkiem i dressingiem francuskim
- II Śniadanie
Papryka żółta, Jaja kurze, Mix sałat, Pomidory koktajlowe, Awokado, Olej rzepakowy, Roszponka, Kapusta czerwona, Musztarda, Woda, Kiełki rzodkiewki, Miód, Sok z cytryny
Alergeny:- Jaja
- Gorczyca
-
Batony mocy by Anna Lewandowska (może zawierać pestkę)
- II Śniadanie
Migdały, Daktyle, Miód, Wiórki kokosowe, Olej kokosowy, Kakao
Alergeny:- Orzechy
-
Chłodnik ogórkowy z gotowanym jajkiem i szczypiorkiem
- II Śniadanie
Jogurt naturalny, Ogórek, Jaja kurze, Rzodkiewka, Szczypiorek, Cebula dymka, Koperek, Czosnek, Pieprz, Sól
Alergeny:- Jaja
- Mleko
-
Serek wiejski ze szczypiorkiem, prażonym słonecznikiem i grissini
- II Śniadanie
Serek twarogowy ziarnisty, Grissini z rozmarynem , Szczypiorek, Nasiona słonecznika, Przyprawa do bruschetty, Pieprz, Sól
Alergeny:- Mleko
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
-
Karmelowy budyń wegański z musem z mango (może zawierać pestkę)
- II Śniadanie
Napój kokosowo-ryżowy, Woda, Puree mango, Kasza jaglana, Marakuja, Daktyle, Syrop z agawy, Olej kokosowy, Jagody goji, Sól, Wanilia
Alergeny: -
Fit ciasto z suszoną śliwką (może zawierać pestkę)
- II Śniadanie
Jabłko, mąka pszenna , Cukier, Jaja, Śliwki suszone, Płatki owsiane, Skórka z cytryny, Proszek do pieczenia , Soda, Cynamon
Alergeny:- Jaja
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
-
Kotlety z soczewicy z caponatą, kaszą owsianą z groszkiem i surówką
- Obiad
Kapusta biała, Soczewica zielona, Pomidory, Kasza owsiana, Cebula, Seler, Pieczarki, Groszek zielony, Bakłażan, Jaja, Natka pietruszki, Ogórek, Olej rzepakowy, Ksylitol, Natka pietruszki, Mąka ryżowa, Otręby owsiane, Masło, Oliwki czarne, Sól, Marchew, Ocet winny, Czosnek, Oliwa z oliwek, Sok z cytryny, Miód, Rodzynki, Kapary, Koperek, Pieprz, Papryka czerwona ostra, Papryka słodka, Kurkuma
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Jaja
- Seler
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Mleko
-
Strogonow z indykiem, pieczarkami i kaszą pęczak
- Obiad
Brukselka, Udziec z indyka, Woda, Pieczarki, Kasza jęczmienna, Papryka, Koncentrat pomidorowy, Olej rzepakowy, Cebula, Żurawina, Natka pietruszki, Oliwa z oliwek, Sól, Pieprz, Kurkuma, Czosnek, Papryka słodka
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
-
Chana Dahl-czyli dahl z grochu z ryżem jaśminowym
- Obiad
Marchew, Napój kokosowy, Ryż jaśminowy, Kalafior, Groch, Cebula, Batat, Papryka, Groszek zielony, Sos sojowy, Kurkuma, Curry, Imbir, Olej rzepakowy, Sól, Czosnek
Alergeny:- Soja
-
Tofu w sosie serowo-botwinkowym z makaronem penne i orzechami arachidowymi
- Obiad
Śmietana wegańska, Botwinka, Tofu, Makaron penne, Ser lazur, Bulion warzywny, Cebula, Orzechy arachidowe, Natka pietruszki, Mąka ziemniaczana, Olej rzepakowy, Papryka słodka, Sól
Alergeny:- Seler
- Mleko
- Soja
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
-
Lasagne z indykiem i pomidorami z surówką
- Obiad
Mleko, Kapusta biała, Pomidory, Mięso z podudzia indyka, Woda, Makaron do lasagne, Cebula, Koncentrat pomidorowy, Masło, Ser mozzarella, mąka pszenna , Ogórek, Olej rzepakowy, Ksylitol, Pomidory suszone, Marchew, Ocet winny, Sok z cytryny, Sól, Koperek, Pieprz, Gałka muszkatołowa, Czosnek, Zioła prowansalskie
Alergeny:- Mleko
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
-
Pieczona pierś z kurczaka w sosie musztardowym z czarną komosą ryżową i surówką
- Obiad
Filet z piersi kurczaka, Kapusta biała, Marchew, Woda, Komosa ryżowa, Olej rzepakowy, Musztarda, Musztarda, Sos majonezowy, Por, Natka pietruszki, Pietruszka, Seler, Cebula, Koncentrat pomidorowy, Natka pietruszki, Czosnek, Sól, Pieprz
Alergeny:- Jaja
- Gorczyca
- Seler
-
Ciasto marchewkowe z jabłkiem
- Podwieczorek
Jabłko, Marchew, Woda, mąka pszenna , Jaja, Ananas, Cukier, Kasza jaglana, Olej rzepakowy, Wiórki kokosowe, Sok z cytryny, Soda, Sól, Proszek do pieczenia
Alergeny:- Jaja
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
-
Keks z porzeczkowym jogurtem
- Podwieczorek
Jogurt naturalny, Jabłko, Mąka owsiana bezglutenowa, Jaja, Porzeczki czarne, Ksylitol, Żurawina, Czekolada gorzka, Orzechy nerkowca, Olej rzepakowy, Proszek do pieczenia bezglutenowy, Soda, Cynamon
Alergeny:- Soja
- Jaja
- Orzechy
- Mleko
-
Zupa krem z pora z macą
- Podwieczorek
Bulion warzywny, Por, Ziemniak, Pietruszka, Seler, Mleko, Maca, Marchew, Olej rzepakowy, Czosnek, Masło, Gałka muszkatołowa, Pieprz, Sól
Alergeny:- Seler
- Mleko
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
-
Sałatka z gruszką, czarną fasolą, wegańską fetą i dressingiem
- Podwieczorek
Gruszka, Mix sałat, Papryka żółta, Papryka czerwona, Ser grecki wegański, Fasola czarna, Olej rzepakowy, Szpinak, Kapusta czerwona, Musztarda, Sok z cytryny, Marchew, Woda, Ksylitol, Pieprz, Sól
Alergeny:- Gorczyca
-
Koktajl ananasowo-truskawkowy
- Podwieczorek
Mleko, Banan, Ananas, Woda, Truskawki, Cukier, Wiórki kokosowe
Alergeny:- Mleko
-
Owsianka kokosowa z fit karmelem (może zawierać pestkę)
- Podwieczorek
Woda, Napój kokosowo-ryżowy, Płatki owsiane bezglutenowe, Daktyle, Ksylitol, Migdały, Sól, Wanilia
Alergeny:- Orzechy
-
Pasta z kurczaka z pieczywem żytnim i warzywami
- Kolacja
Chleb żytni, Papryka czerwona, Ogórek, Serek śmietankowy naturalny, Filet z piersi kurczaka, Napój ryżowy, Szczypiorek, Przyprawa do bruschetty
Alergeny:- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Mleko
-
Sałatka ziemniaczana z jajkiem
- Kolacja
Ziemniak, Jaja kurze, Ogórek, Kukurydza, Groszek zielony, Jogurt naturalny, Sos majonezowy, Por, Koperek, Szczypiorek, Czosnek, Pieprz, Sól
Alergeny:- Gorczyca
- Jaja
- Mleko
-
Tarta z cukinią i sosem pomidorowym
- Kolacja
Jaja, Mąka gryczana, Cukinia, Pomidory koktajlowe, Pomidory, Woda, Cebula, Śmietana wegańska, Szpinak, Pomidory, Ser mozzarella, Jogurt naturalny, Por, Olej rzepakowy, Bazylia, Czosnek, Oliwa z oliwek, Sól, Pieprz, Proszek do pieczenia bezglutenowy
Alergeny:- Jaja
- Mleko
-
Kaszotto z młodą kapustą, pomidorami i koperkiem
- Kolacja
Kapusta, Pomidory, Woda, Kasza gryczana, Ser mozzarella wegański, Marchew, Batat, Cebula, Koncentrat pomidorowy, Olej rzepakowy, Szpinak, Sól, Koperek, Czosnek, Pieprz
Alergeny: -
Medaliony z batatem, żółtym serem i sosem tatarskim
- Kolacja
Batat, Jaja, Ser żółty, Cukinia, Marchew, Jogurt naturalny, mąka pszenna , Ogórek, Pieczarki, Sos majonezowy, Szpinak, Koperek, Olej rzepakowy, Sól, Ksylitol, Pieprz, Bazylia
Alergeny:- Jaja
- Mleko
- Gorczyca
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
-
Bakłażan po grecku z oliwkami i sosem szczypiorkowym
- Kolacja
Bakłażan, jogurt wegański z fasoli, Pomidory, Soczewica zielona, Ser mozzarella wegański, Seler naciowy, Cukinia, Cebula, Nasiona słonecznika, Oliwki czarne, Szpinak, Olej rzepakowy, Szczypiorek, Czosnek, Tymianek, Natka pietruszki, Sól, Sok z cytryny, Pieprz, Papryka czerwona ostra
Alergeny:- Seler
Dlaczego zdrowie zaczyna się na talerzu?
Każdego dnia przyjmujesz garść witamin, ale Twoja odporność się nie poprawia? To wina małej wchłanialności suplementów. Zdrowa żywność nie ma takich ograniczeń!
Gotowe diety SuperMenu
Oprócz klasycznych diet, takich jak Fit, Active czy Vege, mamy też coś specjalnego – jeden z dwóch innowacyjnych programów opracowanych przez Annę Lewandowską: dieta na Dobry Start lub Wyzwanie Wojownika. Potrzebujesz diety o niskim indeksie glikemicznym lub na wzmocnienie odporności? W naszej ofercie znajdziesz również takie propozycje.
POTRZEBUJESZ POMOCY W DOBORZE DIETY?
Skorzystaj z naszego Doradcy Diety
Dobierz dietę
Możesz również skorzystać z bezpłatnej konsultacji dietetycznej. Nasz zespół dietetyków pomoże Ci dopasować dietę.
Konsultacji udzielamy:
poniedziałek - piątek w godzinach 7:00‑17:00
Pamiętaj jednak, że samo sprawdzenie wskaźnika BMR (podstawowej przemiany materii) nie wystarczy, aby określić, ile kalorii w ciągu dnia powinieneś dostarczyć organizmowi. Aby otrzymać całkowitą przemianę materii, uzyskany wynik należy pomnożyć przez współczynnik aktywności fizycznej, który wynosi: Współczynnik Poziom aktywności fizycznej: 1,2 - brak aktywności fizycznej; 1,4 - praca siedząca, niska aktywność fizyczna; 1,6 - umiarkowana aktywność fizyczna (trening 1-2 razy w tygodniu); 1,75 - aktywny tryb życia (ok. 3-5 treningów w tygodniu); 2,0 - bardzo aktywny tryb życia (praca fizyczna oraz trening w ciągu dnia); ≥ 2,2 - wyczynowe uprawianie sportu.
Podczas interpretacji pomiaru BMI należy wziąć pod uwagę także: wiek – u osób starszych wskazane są wyższe wartości BMI niż u młodszych, płeć – kobiety mają uwarunkowania do gromadzenia większej ilości tkanki tłuszczowej, która jest niezbędna dla płodności i procesu dojrzewania płciowego.
Kalkulator WHR to wygodne i proste narzędzie, które służy do szybkiego obliczenia stosunku talii do bioder. Z przelicznika powinny korzystać zwłaszcza osoby z nadmierną masą ciała. Dzięki niemu można lepiej dopasować dietę do indywidualnych potrzeb. Osoby o prawidłowym BMI również mogą skorzystać z kalkulatora WHR, jednak nie w celu określenia typu otyłości, ale typu sylwetki. Uważa się, że najbliższe idealnym proporcjom są sylwetki o wskaźniku WHR 0,7 u kobiet oraz 1,0 u mężczyzn.
Kalkulator wody to narzędzie przydatne do dokładnego obliczenia dziennego zapotrzebowania na wodę dla różnych osób. Dzięki uwzględnieniu takich cech, jak masa ciała, płeć czy aktywność fizyczna możesz dowiedzieć się, ile pić wody dziennie, aby uchronić organizm przed skutkami niedoboru lub nadmiaru wody. Zapotrzebowanie na wodę jest większe w ciąży oraz podczas karmienia piersią. Kobiety ciężarne do powyższych wartości powinny dodać około 300 ml wody dziennie, natomiast karmiące piersią – około 750 ml wody dziennie. Do zalecanych ilości wlicza się zarówno wodę pochodzącą ze wszystkich napojów, jak i zawartą w produktach żywnościowych.
Pamiętaj jednak, że samo sprawdzenie wskaźnika BMR (podstawowej przemiany materii) nie wystarczy, aby określić, ile kalorii w ciągu dnia powinieneś dostarczyć organizmowi. Aby otrzymać całkowitą przemianę materii, uzyskany wynik należy pomnożyć przez współczynnik aktywności fizycznej, który wynosi: Współczynnik Poziom aktywności fizycznej: 1,2 - brak aktywności fizycznej; 1,4 - praca siedząca, niska aktywność fizyczna; 1,6 - umiarkowana aktywność fizyczna (trening 1-2 razy w tygodniu); 1,75 - aktywny tryb życia (ok. 3-5 treningów w tygodniu); 2,0 - bardzo aktywny tryb życia (praca fizyczna oraz trening w ciągu dnia); ≥ 2,2 - wyczynowe uprawianie sportu.
Podczas interpretacji pomiaru BMI należy wziąć pod uwagę także: wiek – u osób starszych wskazane są wyższe wartości BMI niż u młodszych, płeć – kobiety mają uwarunkowania do gromadzenia większej ilości tkanki tłuszczowej, która jest niezbędna dla płodności i procesu dojrzewania płciowego.
Kalkulator WHR to wygodne i proste narzędzie, które służy do szybkiego obliczenia stosunku talii do bioder. Z przelicznika powinny korzystać zwłaszcza osoby z nadmierną masą ciała. Dzięki niemu można lepiej dopasować dietę do indywidualnych potrzeb. Osoby o prawidłowym BMI również mogą skorzystać z kalkulatora WHR, jednak nie w celu określenia typu otyłości, ale typu sylwetki. Uważa się, że najbliższe idealnym proporcjom są sylwetki o wskaźniku WHR 0,7 u kobiet oraz 1,0 u mężczyzn.
Kalkulator wody to narzędzie przydatne do dokładnego obliczenia dziennego zapotrzebowania na wodę dla różnych osób. Dzięki uwzględnieniu takich cech, jak masa ciała, płeć czy aktywność fizyczna możesz dowiedzieć się, ile pić wody dziennie, aby uchronić organizm przed skutkami niedoboru lub nadmiaru wody. Zapotrzebowanie na wodę jest większe w ciąży oraz podczas karmienia piersią. Kobiety ciężarne do powyższych wartości powinny dodać około 300 ml wody dziennie, natomiast karmiące piersią – około 750 ml wody dziennie. Do zalecanych ilości wlicza się zarówno wodę pochodzącą ze wszystkich napojów, jak i zawartą w produktach żywnościowych.